top of page
Search
  • Writer's pictureTa nori svet

Uganda z Andrejo Počkaj

Pozdravljeni. Smo v Ugandi, ki jo imenujejo "Biser Afrike" zaradi njene izjemne lepote in raznolikosti pokrajin, ki vključujejo gore, jezera, reke, savane in deževne gozdove.Prisluhnite epizodi na: Apple podcasts, Google podcasts, Spotify


V Kampali sem po dolgem času doživela enega večjih kulturnih šokov. - Andreja Počkaj


To je posebna epizoda, v kateri sva sami. Andreja vam bo predstavila Ugando, kjer se je potepala februarja in marca 2024.

Glavno mesto Ugande je Kampala s približno tremi milijoni prebivalcev, medtem ko celotna država šteje okoli petdeset milijonov ljudi. V Ugandi živi več kot 50 plemen in etničnih skupin, ki govorijo več kot 40 jezikov.

Uganda je bila med 19. in 20. stoletjem pod britansko kolonialno oblastjo, pred tem pa je bila kraljevina Buganda. Neodvisnost je dosegla leta 1962, vendar je v prvih desetletjih doživljala politične pretrese, vključno z diktaturo Idija Amina v 1970-ih. Od leta 1986 državo vodi Yoweri Museveni.

Uganda je znana po številnih narodnih parkih. Bwindi je dom gorskih goril, ena najredkejših in najbolj ogroženih vrst na svetu. Jezero Victoria, največje sladkovodno jezero v Afriki, leži na meji med Ugando, Kenijo in Tanzanijo ter je vir reke Nil. Queen Elizabeth National Park gosti več kot 600 vrst ptic, zaradi česar je odlična destinacija za opazovanje ptic. Narodni park Murchison Falls slovi po svojem impresivnem slapu, kjer reka Nil prelomi skozi ozek kanjon.

Ugandčani so znani po svoji gostoljubnosti in toplini do tujcev, kar se odraža v njihovi tradiciji gostoljubja in skupnostnega življenja.
V tem pogovoru boste izvedeli:

  • Kako se pripraviš na solo potovanje v Ugando?

  • Koliko kulturnega šoka je Andreja doživela?

  • Kako so Andrejo sprejeli domačini?

  • Katera ljudstva oziroma plemena je obiskala?

  • Kako izgleda obisk goril in kaj potrebuješ predno greš tja?

  • Katere živali se da videt in srečat v Ugandi?Prisluhnite epizodi na: Apple podcasts, Google podcasts, Spotify


Kontakt v Ugandi

Če boste razmišljali o obisku Ugande, se za pomoč lahko obrnete Andrejo ali pa direktno na njen kontakt v Ugandi, ki ga najdete spodaj.

Whatsapp številka: +256 753 616294Pogovor ni vodič in izraža naše osebno mnenje do določenih zadev. Govorimo o zgodbah, ki so se zgodile nam in ni nujno, da se zgodijo vsem.
26 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page