top of page
Search
  • Writer's pictureTa nori svet

Uzbekistan s Kristino Keržan

Updated: Apr 25

Pozdravljeni, smo v Uzbekistanu. Državi, v kateri je selektor nogometne reprezentance, eden in edini, Srečko Katanec (leta 2024).



Prisluhnite epizodi na: Apple podcasts, Google podcasts, Spotify


Ko sem bila na vlaku, sem bila že čisto njihova. - Kristina Križan


Uzbekistan leži na križišču zgodovinske svilne poti in je bil pomembna točka za trgovino in kulturno izmenjavo med Azijo in Evropo. Uzbekistan deli svoje meje z Aralskim jezerom, ki je nekoč veljalo za eno največjih sladkovodnih jezer na svetu. Žal se je zaradi pretirane izrabe vode za namakanje kmetijskih površin močno skrčilo. Uzbekistan je postal neodvisna država leta 1991, ko se je Sovjetska zveza razpadla. Tako je postal del skupine neodvisnih držav, znanih kot SND (Skupnost neodvisnih držav). Številni kraji v Uzbekistanu so uvrščeni na seznam Unescove svetovne dediščine, vključno s Samarkandom, Bukharo in Ichan Kalo v Khivi. Uzbekistan je eden največjih svetovnih proizvajalcev bombaža, kar igra ključno vlogo v njihovem gospodarstvu. Vendar pa je bilo v preteklosti kritizirano zaradi uporabe prisilnega dela v bombažnih poljih.


Uzbekistan nam bom predstavila ⁠⁠Kristina Križan⁠. 15 let se je ukvarjala s padalstvom in ga povezala s potovanji. Je tudi učiteljica joge in seveda strastna (solo) popotnica.




V tem pogovoru boste izvedeli:

  • Kaj je Kristino prepričalo, da se je odpravila v Uzbekistan?

  • Zakaj je podzemna železnica v ⁠Teshkentu⁠ ena najlepših?

  • Kako je potovati z vlakom po Uzbekistanu?

  • Kako leta 2024 izgleda ⁠Aralsko jezero⁠?

  • Kaj je plov?

  • Kako po Uzbekistanu potuje solo popotnica?



Prisluhnite epizodi na: Apple podcasts, Google podcasts, Spotify


Pogovor ni vodič in izraža naše osebno mnenje do določenih zadev. Govorimo o zgodbah, ki so se zgodile nam in ni nujno, da se zgodijo vsem.




193 views

Recent Posts

See All
bottom of page